Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
Cvjetnica u našoj crkvi, 24.03.2013.

Cjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog ulaska u Jeruzalem, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.  Bogoslužje ima dva dijela.
U našoj crkvi, u prvom dijelu je župnik T.Petrić blagoslovio maslinove grančica koje su stigle iz Zadra od naših dragih prijatelja. Maslinovim grančicama vjernici će okitit križ ili svetu sliku u svojim kućama i one će biti znak i podsjetnik vjernosti Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice. U drugom dijelu, na misnom slavlju u 9 h, Muku po Luki, pjevao je Mješoviti zbor naše crkev, a u 11h i 18h, Muku su čitali članovi Biblijske skupine. Misi u 11h su prisustvovali i izviđači - djeca koja su stigla u posjet svojim prijateljima izviđačima u Koprivnicu, te time uveličala ovu Nedjelju Muke Gospodnje.
U svima nama liturgija Cvjetnice želi probuditi vjeru, koju je u satniku pod križem probudio umirući Isus, kako bi zajedno s njim mogli reći: "Doista, ovaj bijaše Sin Božji!".

Veliki četvrtak, 28.03.2013.

Na Veliki četvrtak
navečer  i u našoj crkvi se obilježilo  sjećanje na Posljednju večeru kao i  spomendan kojim  je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red. Prije podne, župnik T. Petrić je sudjelovao na  misi posvete ulja, koju je predvodio biskup u koncelebraciji sa svećenicima iz cijele biskupije. Blagoslovilo se ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene. Navečer se  u našo crkvi slavila misa večere Gospodnje sa većim  broj župljana. Kada je župnik zapjevao hvalospjev "Slava", svečano su zazvonila sva zvona koja su se nakon toga uglasila ("zavezala") do mise vazmenog bdjenja na Veliku subotu. Kako misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje, i naš župnik je, uz pomoć đakona M.Flajsa,  taj obred upriličio opravši noge dvanaestorici župljana.  U liturgijskom dijelu službe riječi sudjelovali  su članovi biblijske skupine, a nakon euharistijske službe, obavljen je prijenos Sveotajstva u pokrajnji oltar.
Veliki petak, 29.03.2013.

Na Veliki petak
nema sv. Mise. Obilježava se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. To je dan posta i nemrsa.  To je jedini dan u godini kada "nigdje nema svete mise", ali je u crkvama posebno liturgijsko spomen-zborovanje poslije podne. Tri su dijela tih večernjih obreda koje je predvodio župnik T.Petrić : služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest.  U liturgijskom dijelu službe riječi sudjelovali  su članovi biblijske skupine, a   Evanđelje, Muku po Ivanu, je pjevao mješovit zbor naše crkve. Nakon toga je slijedilo klanjanje križu koje potječe iz Jeruzalema: đakon je donio prekriveni križ koji je u tri stupnja razotkrivao. Kod svakog stupnja pjevao je "Evo drvo Križa..." i zajednica je  odgovarala "Dođite, poklonimo se!" Tada su vjernici pojedinačno dolazili poljubiti križ, a posljednji dio obreda je bila pričest. Kako na Veliki petak do podne nema nikakvih obreda, prije večernjih obreda je uz sudjelovanje „čitača Biblije“ upriličen pučki križni put.
Velika subota, 30.03.2013.

Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja navečer. To je dan Kristova otpočinka u grobu. Vjernici su  pojedinačno ili roditelji s djecom dolazili preko dana, posjetiti ukrašen "Isusov grob". Naveče je bdijenje započelo službom svjetla. Blagoslovila se vatra i na njoj se zapalila uskrsna svijeća koja označava Isusa Krista uskrsloga, naše svijetlo. Kroz crkvu koja je bila u mraku, u procesiji se unjela uskrsla svijeća. Tek unosom uskrsne svijeće u crkvi su se upalila sva svijetla i vjernici su upalili svoje svijeće, a tada je slijedio svečani pjevani hvalospjev. Drugi dio bdijenja je bila Služba riječi, gdje se kroz čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje psalama, slušanje Božje riječ o stvaranju, hvalilo i slavilo Gospodina i njegova djela. Uz župnika T.Petrića, đakona M. Flajsa, ministrante, župni zbor, sudjelovali su članovi biblijske skupine i veliki broj vjernika naše i susjednih župa. Nakon završetka čitanja, svečanom pjesmom Slava Bogu na visini, oglasile su se orgulje, sva zvona na crkvama i upalile svijeće. To je simbolika, ali i stvarni trenutak novoga čovjeka, novoga svijeta, novoga vremena - pobijeđeni su grijeh i smrt i svi kršćani su pozivani na radosno slavljenje Gospodina.
Uskrs, 31.03.2013.

Uskrs
 
je naš najveći i najvažniji blagdan. Na Uskrs slavimo središnji događaj kršćanstva - Kristovo usrkrsnuće. Zato -  biti kršćanin  - znači prije svega vjerovati da je Bog Isusa, onog istog kojeg su ljudi raspeli, uskrisio i učinio Gospodarem svega stvorenoga.
Kristovo uskrsnuće je bilo pripravljeno kroz cijeli Stari zavjet, a kad je jednom ostvareno, sva kršćanska pokoljenja rječju i životom svjedoče za tu temeljnu istinu povijesti - Krist je uskrsnuo, a s njime i mi neprestano uskrsavamo. Na Uskrs se slavi Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti. Naš župnik T. Petrić je predvodio sveta misna slavlja u 7h - s obredom blagoslova hrane, u 9h, 11h i u18h. Lijepo je istaknuo, kako je još sv. Pavao apostol rekao: da Krist nije uskrsnuo, uzalud bi bila naša vjera, uzaludno bi bilo naše propovjedanje. Isusovo Uskrsnuće je temelj i zalog našeg uskrsnuća. Uskrs nas poziva na radost i poručuje nam da zbilju uskrsloga Krista širimo oko sebe pobjeđujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i nadu. Na kraju je dodao da Uskrsnućem slavimo i svoju budućnost, bez obzira što ne znamo kako će ona izgledati, no vjerujmo riječima Krista  Gospodina koji je rekao da ide pripraviti nam mjesto kod svojeg i našeg Oca koji je na nebesima. Zaželio je svim vjernicima da im uskrsna radost ispuni srca i da im da snage kako bi radosno i hrabro mogli kročiti kroz život, živeći u nadi u vječni život i u naš Uskrs.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66